Syrop z kwiatów czarnego bzu

Witam!
Ostatni wpis dotyczący równości i szacunku do drugiego człowieka wywołał niemałą burzę w komentarzach, na co oczywiście byłem przygotowany, ale są sytuacje kiedy oczekiwania, a rzeczywistość okazują się być zupełnie czymś innym. Dzisiaj, dla równowagi, zapraszam na coś mniej poważnego, a przy tym pysznego i bardzo bardzo zdrowego.

Sezon na kwiaty czarnego bzu powoli chyli się ku końcowi, potrwa on jeszcze być może z tydzień. Warto więc wykorzystać te nadchodzące dni, by z leśnych, polnych, czy ogrodowych krzewów pozbierać ostatnie bielusieńkie baldachimy i przyrządzić z nich syrop, ambrozję idealną na wiele problemów i dolegliwości.


SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU ~ przepis

Składniki:
  • 40-45 baldachimów kwiatów czarnego bzu (liczba zależy od wielkości baldachimów)
  • 2 litry wrzątku
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:

Zerwane baldachimy należy pozbawić grubszych łodyżek, które mogłyby nadać goryczy oraz ciemniejszego koloru gotowego syropu.

Baldachimy rozłożyć na ręczniku papierowym i pozostawić je na kilkanaście minut, by pozbyć się wszystkich ewentualnych niechcianych robaczków - kwiatów nie powinno się płukać pod bieżącą wodą, gdyż może wypłukać kwiatowy pyłek, a z nim cały smak oraz aromat.



Kwiaty czarnego bzu zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 12 godzin; ja robię to zawsze w godzinach wieczornych, by następnego poranka dokończyć przyrządzanie syropu.


Po co najmniej 12 godzinach od zalania kwiatów przecedzić, oddzielić płyn od baldachimów, do syropu dodać wyciśnięty wcześniej sok z cytryny oraz cukier, czyli naturalny konserwant.


Syrop doprowadzić do wrzenia pamiętając jednocześnie, aby go nie gotować, a następnie, jeszcze wrzący, przelać do słoiczków, które od razu należy mocno zakręcić i postawić do góry dnem; dzięki temu unikamy pasteryzowania, a gotowy produkt może być przydatny przez bardzo długi czas.



Słoiczki z wystudzonym syropem można z powrotem odwrócić, dobrze je następnie odstawić w ciemne, nie za ciepłe miejsce

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU ~ właściwości lecznicze

Jak widzicie, przygotowanie syropu jest dziecinnie proste, co jest niewątpliwie jego ogromnym atutem. Ale właściwie, co nam daje picie tego dobrodziejstwa Matki Natury? O zaletach można by było opowiadać bardzo długo, dlatego pozwólcie, że wymienię te najważniejsze:
  • działa wykrztuśnie
  • wzmacnia drogi oddechowe
  • wspomaga we wszelkich stanach zapalnych dróg oddechowych
  • działa antywirusowo (co w tym momencie chyba dla nas wszystkich jest bardzo istotne)
  • działa moczopędnie
  • przyspiesza przemianę materii
  • poprawia wygląd skóry
  • przynosi orzeźwienie (a więc jest idealny na letnie upały)
Dziennie można spożyć nawet kilka łyżek syropu, zarówno w czystej postaci, jak i dodając go do herbaty, wody, czy lemoniady.

Podsumowując, syrop jest idealny do wspomagania chorego gardła, dróg oddechowych, regeneracji ich śluzówki, budowania mocnego układu odpornościowego, dzięki któremu żadna infekcja nie będzie straszna, sprawdzi się również w gorący, letni dzień, by w odpowiedni sposób się nawodnić, a przy okazji zaspokoić pragnienie.

Łatwość wykonania, cudowny, słodki smak, mnóstwo właściwości prozdrowotnych... czego chcieć więcej? eliksir idealny!

Wystarczy spojrzeć tylko na ten kolor...

Kończąc dzisiejszy wpis, bardzo chciałem podziękować za bardzo mądre i trafne komentarze pod tym ostatnim wpisem, dzięki nim wiara w dobroć i drugiego człowieka staje się silniejsza.
Pozdrawiam Was serdecznie i do napisania! :)

P.S. Jeśli jeszcze ktoś przypadkiem nie zaglądnął, to zapraszam serdecznie na mojego blogowego Instagrama, nick z linkiem: swiat.z.mojej.perspektywy

Komentarze

  1. o jaka dzisiaj u Ciebie twórczośc z bzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten syrop ! To mój ulubiony, zwłaszcza lubię go dodać do kawy zbożowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Max, że zrobiłeś tyle syropu. Ja robię identycznie już kilkanaście lat. U nas już przekwitł bez. Jednak ja w tym roku chyba pobiłam rekord z ilością syropu. Cała rodzina go uwielbia. Pijemy go z wodą i miętą podczas upałów. Doskonale gasi pragnienie. A w tym roku zrobiłam jeszcze nalewkę i czekam na rezultat za trzy miesiące się okaże jak smakuje. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mamcia taki robi. Pychota:) Ty jako przyszły lekarz - możesz już dziś zapisać nam go bez recepty:)
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też taki robię -pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam w poprzednich latach ale po przeczytaniu na blogu( chyba Oleńki ) informacji że są dwie odmiany bzu( jedna z nich szkodliwa dla zdrowia ) nie umiem ich odróżnić i w tym roku nie zrobiłam. Może niepotrzebnie się tym przejęłam, nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Brawo , kurcze co za facet z Ciebie , mało kto płci męskiej się czymś takim zajmuje !! Wygląda smakowicie i na pewno się przyda zimą.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama zawsze ma w planach go zrobić i jakoś jeszcze nie zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje słoiczki już opisane, czekają na jesień, córka i synowa też zostały obdarowane.Jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały post! Czarny bez jest bardzo wartościową rośliną. Też co roku robię syrop i z kwiatów i z owoców, kwiatostany smażyłam w cieście naleśnikowym... pycha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam i pyszne jest,samo zdrowie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Maks
    jesteś niesamowitym chłopakiem.
    Czarny bez od lat ciekawie zagląda do mojego ogrodu. Jego zapach przywołuje piękne spojrzenia.
    Dzisiaj zapraszam Cię do mnie na spokojny, leniwy spacer. W tych najdłuższych dniach warto na taki poświęcić chwilę
    Pozdrawiam jeszcze spokojnym porankiem

    OdpowiedzUsuń
  13. A wiesz jakie jest pyszne wino z tego? A ten syrop bardzo lubię i często tu kupuję.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, choć ja mam nieco inny przepis;) bez mam na działce i bardzo lubimy soczek, ale nie tylko, robię też racuchy z kwiatami bzu, polane syropem z mniszka smakują pysznie:)
    Podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za przydatny przepis , chyba w końcu spróbuje się z tym zmierzyć 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię jego smak. Miałam też okazję próbować nalewki z kwiatów czarnego bzu - też smaczna:)
    Pozdrawiam najserdeczniej, Maksiu i życzę Ci miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, że podałeś przepis. Dzięki. Być może uda mi się jeszcze nazbierać kwiatów bzu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy przepis. Jestem ciekawa, czy z czarnego bzu też można takie cudowności wyczarować.
    Mam nadzieję, że będąc lekarzem nie zapomnisz o domowych sposobach leczenia.
    Pozdrawiam
    .:))

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniale ci te syropki wyszły- i pewnie sa smaczne? Bo na pewno zdrowe1 Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały, od lat jest na mojej liście do zrobienia, a jakoś nigdy nie robilam, muszę to zmienić ☺

    OdpowiedzUsuń
  21. Maksiu fajnie, że podałeś przepis, ponieważ od dawna przymierzam się, aby zrobić. W tym roku to już pewnie za późno, ale zapiszę sobie na przyszłość :). Miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię sok z owoców czarnego bzu jesienią. Z kwiatów jeszcze nie robiłam , z chęcią skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj mi nie raz pomógł, ale syrop z owoców czarnego bzu, zawsze staram się mieć jeden w zapasie w szafce, w razie czego, och muszę w przyszłym roku pomyśleć o takim syropie z kwiatków :) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie bym spróbowała ale w naszej okolicy nigdzie nie ma czarnego bzu. Przepis ciekawy, jak znajdę bez to na pewno wypróbuję. Serdeczności Maksiu:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszny i zdrowy syropek. Moja mama taki robi :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniale przyrządzony,taki najbardziej smakuje niż sklepowe...
    Uwielbiam :) Podziwiam Cię Maksiu,że tak się na tym wszystkim znasz :)
    Pozdrawiam Cię miło :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja w tym roku z przyczyn niezależnych ode mnie zrobiłam tylko 10 sloiczkow syropu, na ogół robię wiecej. Podoba mi się, że masz równe słoiczki mnie nigdy nie udaje sie to zrobić. Ale od dwóch lat robię z mniejszą ilością cukru i też sie trzyma. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Co roku robię syrop z czarnego bzu, ale w tym roku jeszcze go nie zrobiłam. Dzisiaj muszę koniecznie wybrać się po bez, nam nadzieję, ze nie jeszcze nie przekwitł.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Słyszałam o właściwościach czarnego bzu, ale nie wiedziałam, że jest ich aż tyle. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. W tym roku odpuściłam wszelkie syropy i dżemy:)))Bo potem kuszą a ja nie powinnam:))))

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzięki za przepis ! Muszę poszukać czarnego bzu w mojej okolicy !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works
    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{harrisonthomasonlinecards@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:: {harrisonthomasonlinecards@gmail.com

    WhatsApp us via:::+17866076082

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszny i zdrowy specyfik. Tym cenniejszy że domowej roboty. :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Kiedyś zrobię... obiecuję to sobie co rok i zawsze coś...
    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Trzeba wykorzystać te dary natury. U mnie bez bąbelkuje w najlepsze, a syropy robiłam z kwiatów róży i z liści babki.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja polecam likier z kwiatów bzu, też grzeje :-)Smaczne są takie naturalne syropy :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteś wszechstronnie uzdolniony; podziwiam Cię.
    Może się zdecyduję zrobić taki syrop, skoro ma tyle wspaniałych właściwości.
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Mam ten sam przepis. Pyszniutki. Robię rok w rok. Dzieciaczki uwielbiają i my też. Zwłaszcza jako lemoniadę na gorące lato. Na zdrowie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Mam, robię co roku syrop i nalewkę.
    Do syropu dodaję jeszcze pomarańczę i świeży imbir.
    Serdeczności zostawiam 😀

    OdpowiedzUsuń
  40. Koleżanka kiedyś poczęstowała mnie nalewką z kwiatów czarnego bzu. Nie jest to lekarstwo ale dobre. A działanie syropu nieocenione. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  41. A u nas juz trzeci tydzień leje i leje, a roślinki giną, ziół zebrać nie można, a z bzu to już kompletnie nic nie zostanie :(

    OdpowiedzUsuń
  42. U mnie to nawet lilaków fioletowych nie było w tym roku, a mowa by spotkać gdzieś w okolicy tego dobroczyńcę :) Na zimę jak znalazł takie dobroci się przydadzą :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. W tym roku ze względu na deszcz odpuściłam zbieranie baldachów czarnego bzu. Raz zbierałam w takiej porze i wszystko mi się zepsuło, sfermentowało. Robię też winko z kwiatów, jest pyszne, bardzo delikatne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Kurczę, muszę kiedyś pokusić się o zrobienie takiego specyfiku.

    OdpowiedzUsuń
  45. Dziękuję bardzo za przepis i wykonanie. Wygląda pysznie. Ja dostałam kiedyś od mojej przyjaciółki winko z czarnego bzu, pycha.. a sama robiłam sok z owoców, też pyszny. Pozdrawiam serdecznie 😀

    OdpowiedzUsuń
  46. Swietnie ze przystało z tego i robisz taki syrop. Ja robiłam jednego roku ale niestety nikt nie chciał go pic, zdecydowanie bardziej nasza rodzina woli pic syrop z owoców czarnego bzu i taki robie ale jesienią :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  47. Syropek bardzo smaczny, ale zapach tego bzu jest niesamowity i bardzo intensywny. Pozdrawiam Maks serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Też zrobiłam go w tym roku. Niech nam działa na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  49. Od kilku lat zbieram się do zrobienie syropu, ale czas tak szybko mija i zanim się za to zabiorę, to czarny bez przekwitnie i znów zostaje mi czekanie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Samo zdrowie! Naprawdę sporo ma tych właściwości prozdrowotnych. I wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

  51. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up your mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{harrisonthomasonlinecardshacker@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {harrisonthomasonlinecardshacker@gmail.com}
    Whatsapp:::::+17866076082

    OdpowiedzUsuń
  52. Dziękuję za przepis. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności.
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  53. Chętnie skorzystam z przepisu. Moja babcia kiedyś robiła sok z dzikiego bzu i nikt nie chorował. Bardzo dziękuję Maksiu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!

ARCHIWUM POSTÓW

Pokaż więcej

Translate

Obserwatorzy Bloga

Dziękuję za każdy głos! To mnie motywuje!

Moi psi strażnicy: Rudi (2013-) i Berek (2005-2022)

Kategorie

W moim ogrodzie Podróże Małopolskie Moja poezja Ptaki Wiersze Pola Zima wiosna 2017 Rośliny życzenia Kraków Kwiaty Spacer Grzyby Rynek 2016 Zamek 2019 Góry Jesień Wiersz Wyniki wakacje Grusza Lato Przemyślenia święta Podróż Roku Inne Kościół Las Wieś wielkanoc 2018 Blog Boże Narodzenie Ciasto Dobczyce Rudi Zachód Słońca Cmentarz Kot Ssaki podsumowania 3. urodziny Konkurs Lasek Mama Moje przygody Motyle Owady Planty Podziękowanie Polska Skansen Urodziny W moim domu Wspomnienia 2020 Kiki Nowy Rok Pole Rocznica Ruiny zamku Rzeka Sentymenty Maksa Studia Wiosenno-letnie wyzwanie u Maksa Zalipie Żonkile Artystycznie Beskid Wyspowy Chatki Chmury Cudo Kapliczka Koronawirus Leśniczówka Malowane Opowiadanie Pies Puszcza Statystyki Tata Tulipany Wschód Słońca Wspomnienie Wyzwanie urodzinowe Zjawiska pogodowe Śmierć 2021 Beskidy Bez Candy Chinkali Droga Historia Jan Paweł II Katedra Lanckorona Lekarski Luty Maj Nauka Niepołomice Panorama Pieniny Plany Pomniki Prezent Przedwiośnie Przepis Ratusz Rozdanie Sierpień Skalniak Staw Szlak Zioła Śnieg Basia Wójcik Bałtyk Bitwa Bochnia Brzozy Cichawa Czosnek niedźwiedzi Dolina Raby Dynia Fiołki Jabłoń Jedzenie Jezioro Kazimierz Wielki Krajobraz Krokusy Krościenko Lipa Listopad Majówka Matura Medycyna Morze Mury Muzeum Niebo Pałac Pielgrzymka Pierniczki Polskie bociany Pomnik Pomorskie Pomorze Przebiśniegi Rower Rzepak Stare Miasto Słońce Talent Tenis Trzy Korony Wawel Wał Ruda Wielkopolskie Wieża Wisła Wrocław Wycieczka Zachwyt Zboża Ziarnopłony Zielono przyroda ptaki na flagach wielka sobota zdjęcia Ścieżka Śląskie 2023 4. urodziny 5 miejsc Akademia Muzyczna Aleja Gwiazd Babia Góra Bazylea Bałwan Berek Biedronka Bieszczady Bocian Boże Ciało Budki Budleja COVID-19 Choinka Clematisy Czarny bez Dolina Prądnika Dolnośląskie Domek Drzewa Dunajec Dwór Ferie Gady Gołoborze Grodkowice Grota Grudzień Hel Hiacynty Jagodzianki Jarmark Karolina Kózkówna Kartki Kasztany Kazimierz Klasztor Klomb Kolory Kościół Mariacki Krzewy Krzyż Kukurydza Lipiec Lipnica Murowana Lourdes Marysieńka Miłość Moje zdrowe życie Morwa Most Niedzica Nowodworek Obraz Odlot Ogród Ojców Opis Opowieść Ostrów Lednicki Owoce Oznaki wiosny Palma Pandemia Papierówka Papież Papuga Paź królowej Październik Pięknie Plaża Podskale Podziemia Powiśle Dąbrowskie Praktyki Procesja Przygotowania Przyjaciele Pytania Raba Rogale świętomarcińskie Ruduś Ruiny Rzeźby Różaneczniki Różaniec Rękodzieło Sanktuarium Sesja Sielanka Spotkanie Stokrotki Sukiennice Sylwester Syrop Szczawnica Szpaki Szpital Trasa Ukraina Warzywa Wierzby Wojna Wspaniałe Wypieki Wyprawy Zabawa Zadanie od Maksa Zbiorniki Zdrowo Ziemia Dąbrowska Zmiany jaszczurki jeże purchawice sierpówki Łysa Góra Ślimaki Średniowiecze Święconka Święto Niepodległości Żniwa 10 lat 100000 2015 3 maj 5. urodziny 6. urodziny 7. urodziny 8 lat 9 lat Agnieszka Radwańska Akrostych Album Alfa Altana Amfiteatr Anna Arthur Wellesley Artykuł BMI Balon Bazie Bazylia Bazylika Bałwankowo Berberysy Bezsenność Biało Biało-czerwone Biologia Bitwa pod Grunwaldem Bizony Bobolice Bobry Bociany Bogatka Brusznica Brzozowisko Buraki Bury Bułki Błękit Cele Chabówka Chaczapuri Chaos Chemia Chełm Chleb Chrząszcz Ciastka Ciastka orzechowe Ciężkowice Clafoutis Czarny Staw Czechy Czerwiec Częstochowa Część I Człowiek Dalgona Dawne dzieje Diabelski Kamień Diablak Dla artystów Dla kucharzy Dla poetów Dmuchawiec Dobro Docenione Dolina Białego Droga krzyżowa Drożdżowe Drzewo Dutch baby Dyskusja Dzieciństwo Dziewięćsił Dzień Mamy Fontanny Fotografia Francja Galette des rois Gdańsk Gdów Geografia Gniezno Gondola Gorce Gostynin Gotowanie Gołąb Goździki Grodzisko Grunwald Gubałówka Gwiazdy betlejemskie Góra Skrzynecka Góra Zamkowa Górki Góry Świętokrzyskie Głosowanie Horiatiki Huragan Huśtawka Iglaki Illzach Info Ja w Kuchni Jacuś Jadłospis Jajka Jarmuż Jasna Góra Jednosiwy Jerozolima Jesienne dary ogrodu Jesiony Jezioro Czchowskie Jezioro Dobczyckie Jezioro Rożnowskie Jiaogulan Jubileusz Język polski Kalorie Kalwaria Kanie Karmniki Kawa Kawiarnia Klucz do matury z biologii Koktajle Kolejka Kolekcja Kompot Kompozycja Komunia Święta Konfederacja barska Konie Konkurs Palm Wielkanocnych Kopiec Kraka Korona zapory Kraków-Łagiewniki Krogulec Krowa Krupówki Krzesławice Krzewuszki Krzywa Wieża Krzyż Milenijny Krzyżacy Krzyżówki Książka Księżyc Kuchnia Kujawsko-pomorskie Kundel Kura Kurczak Kurozwęki Kwarantanna Kwiecień Kładki Latarnia Lednica Legendy Lenistwo Lilak Lipnica Literatura London Eye Londyn Lot Lubczyk Lwów Majeranek Makro Marchew Marzec Marzenia Mazowieckie Mazurek Medugorje Melisa Melsztyn Mgła Michałki Mikołaj Kopernik Mirów Misje Mięta Mniszek lekarski Mniszki Mogielica Moi Przyjaciele Molo Monety Mróz Muchomory Muchołówka szara Mural Naleśniki Niebieski Niedziela Palmowa Niegowić Noc Norbertanki Nowy Wiśnicz Obserwacje Odpoczynek Odpowiedzialność Ogień Ojcowski Park Narodowy Olimpiada Omega Opactwo Opole Opolskie Opowieści Oregano Orzechy Ostrów Tumski Owca PDMD Parowar Patriotyzm Pelargonie Pietruszka Pisklęta Piwonie Pizza Plac św. Piotra Plebiscyt Pliszki Pociąg Podbiały Podgrzybki Podhale Podkarpackie Podróż pięciolecia Podziw Pokazy Polecie Pomnik św. Floriana Pomoc Pory roku Potok Powieść Pozdrowienia Poziomki Poznań Praca Praga Prom Prośba Przed Sylwestrem Przemijanie Przerwa Przygoda Przyszłość Pszczoła Pucuś Pustelnia Płazy Radość Refleksje Rejs Rokitnik Rozmaryn Rożnów Rukola Rzadkie Rzeźbiarstwo Rzym Rękawka Rżysko Samosy Sanki Sałatka Seler Sernik Sezon karmnikowy Sierpówka Sir Siła Skamieniałe Miasto Skałka Skocznie Smoleń Sopot Spisz Spokój Stajnia Staropolskie Stetoskop Styczeń Szacunek Szałwia Szczaw Szczepienia Szczepionka Szczepmy się! Szczerze Szczypiorek Szkoła Szlak Orlich Gniazd Szron Szwajcaria Sól Słonecznik Słowacja Słowianie Taize Tamy Tatry Tatrzański Park Narodowy Teatr Topola Toruń Tradycje Tropsztyn Tropy Turbacz Tymianek Ulubione Urbi et Orbi Uście Solne Wadowice Waga Warmińsko-Mazurskie Warsztat Wata cukrowa Watykan Wellington Arch Westerplatte Wetlina Widoki Wielka Brytania Wiewiórka Wieżyca Wigilia Wiszące mosty Witacze Wiązanki Wodospad Wow Wprowadzenie Wrzos Wyjazd Wytrzyszczka Wyzwanie Włochy Włóczęga ZOO Zakopane Zapora Zapowiedź Zasady Zawilce Zawoja Zaćmienie Zaćmienie Księżyca Zbiórka Zdjęcie Zegar Zwierzęta Zwyczaje Złoto dzwoniec filmy kosy magiczny czas porządki rudziki van Gogh Łatwe w uprawie Ławka Łąki Śliwa Ślęża Święci Świętojański Świętokrzyskie Święty Krzyż śpiew śpiew dzwońca św. Szymon święty Mikołaj Żołnierze i polegli Żurawki

Prawa autorskie

Wszystkie moje teksty i zdjęcia na blogu "Świat z mojej perspektywy" są chronione prawem autorskim na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystanie ich wymaga mojej zgody!

Agregator blogów przyrodniczych

Rozdane, powędrowało do Janeczki z Chwil Wytchnienia!

Rozdane, powędrowało do Jadzi Kluczyńskiej!

BLOG KULINARNY

TUTAJ ZAGLĄDAM